joi, 1 noiembrie 2012

Cum facem corect igiena intima a fetitelor

Datorita faptului ca pe internet se gasesc 1001 si una de tampenii legate de igiena intima a bebelusilor de sex feminin, am considerat ca se cere neaparat sa scriu acest articol.
Mai ales si datorita faptului ca, pana si pediatri mai mult sau mai putin pregatiti pentru meseria lor, dau sfaturi gresite mult prea des. 

Un nou nascut de sex feminin (la fel ca si baieteii), va avea in primele zile (saptamana), sexul umflat si rosiatic. Nu este cazul sa va speriati, este ceva normal, cauza fiind hormonii mamei care s-au transmis si la fat. 

Insa cum facem toaleta intima? In primul rand, eu recomand ca bebe sa fie spalat la chiuveta cu apa calda, fara nici un fel de sapun, in detrimentul servetelelor umede care sunt pline ochi de chimicale, si care ataca pielea gingasa si extrem de sensibila a bebe. 

Cu bratul drept sau stang se tine bebelusul ferm apoape de trunchiul nostru, coloana si caputul sprijinindu-i-se de-a lungul bratului nostru, palma avand-o plasata sub fundulet. Jetul de apa trebuie sa nu fie puternic, iar temperatura corecta (nu rece, nu fierbinte, la inceput 37 de grade ceea ce inseamna putin peste apa calaie). 

Dupa ce am curatat cu apa zona pubisului si funduletul, se tamponeaza bebe cu servetele neaparat albe, moi, neaparat neparfumate. Nu avem voie sa despicam labiile pentru a face curat acolo, chiar daca vom observa o secretie albicioasa abundenta. Nici cand curatam cu apa nu avem voie sa incercam sa spalam in acel loc. 

De ce? Acea secretie albicioasa se numeste smegma, si are rolul de protectie a zonei intime a fetitelor., avand efect antibacterial si antiviral. Inlaturarea ei va conduce la iritatii si posibile infectii urinare, ceea ce nu va doriti. Cantitatea de smegma  se va diminua si va disparea de la sine in cateva luni. 

Puteti curata insa f usor si cu mare grija, zona dintre orificiul vaginal si cel anal, unde de obicei mai raman urme de scaun. 

Exemple de astfel de sfaturi gresite pe net se gasesc peste tot, dupa cum spuneam. Astfel pe site-ul Copilul.ro se sustine intr-un articol ca labiile fetitelor trebuiesc indepartate pt a fi curatate. 


Pe Mamici.ele.ro aceleasi sfaturi total gresite cand vorbim de igiena unor bebelusi de sex feminin.


Si tot asa, internetul este plin de "sfaturi"! 

10 comentarii:

  1. şi când fetița are 7ani şi 6 luni? e voie să ştergem ,,smegma,,?

    RăspundețiȘtergere
  2. smegma este prezenta in primele luni de viata la fetite, si probabil baietei. are o culo0are albicioasa, galbuie, si daca ati incercat sa o eliminate, probabil ati observant ca este f lipicioasa. sper ca nu ati insistat. ea are rolul de PROTECTIE. in caterva luni de la nastere, aceasta se va absorbi, isi va fi indeplinit rolul, si va disparea. bineinteles ca la varste mnai mari, cand facem igiena intima spalam si zona dintre labii. in articol ma rfer la fetitele bebeluse, probabil titlul a indus in eroare, insa daca citeati tot, vedeati despre ce este vorba.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna fetita mea are o lunita mai putin si nu stiu cum sa procedez are lichidul acela eu am mai luat din el cate putin oricum mai are .Fiind primul copil cand avea doua săptămâni mia sp matusa mea ca trebuie luat ca se infecteaza ca ii lichidul din burta mea apoi altcineva care are fetita mia spus ca il ia asa cate putin numai stiu cum sa fac ajutor nu vreau sai fac rau sa se infecteze o mai pot spala cu ceai d musetel acolo? Sau nu stiu dupa ce face pipi nu este necesar sa o sterg acolo inauntru?

    RăspundețiȘtergere
  4. nu se infecteaza nimic, fii linistita. in plus Acela nu este un lichid, este mai mult..cremos, de culoare usor galbuie. cel mai indicat, este sa ii schimbi scutecelul des, si la fiecare schimbat d escutecel, o speli la pasarica si fundulet, la chiuveta, cu apa calduta si sapun special de bebelusi, din cele organice. la inceput, pielea bebelusului fiind f subtire, se va irita la fundulet mai usor, iar servetelele umede nu le recomand pt ca sunt pline de chimicale si nu fac decat sa irite si mai mult. eventual poti folosi unele organice, asta pentru cand nu sunteti acasa, si trebuie sa schimbi scutecul. insa in casa, apa calda la chiuveta, tinand copilul cu grija si fermitate. daca vrei sa folosesti ceai de musetel la baita, eu recomand sa ii pui in baita cateva pliculete, sau flori uscate legate in tifon, pe care apoi le scoti. retine ca nu trebuie sa insisti in a curate intre labii bebelusa, pentru a indeparta smegma. in cca 3 luni-4 luni va disparea singura. rolul smegmei este Acela de a proteja de bacterii, de aceea este o textura cremoasa si lipicioasa. iti pot face o analogie: daca stii ce este aceea garnita, stii ca se formeaza un Capac de grasime deasupra, astfel carnea, se putea pastra fara a se strica. exact acea suprafata de grasime, care nu permite bacterilor sa treaca, este cea care protejeaza carnea de orice bacterie. este ca o bariera. success in a-ti urma instinctual de mama

    RăspundețiȘtergere
  5. Dar e normal ca asa zisa "smegma" sa miroase ( cam uratel).

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara fetita mea are 4luni dar inca nu ia disparut acea secretie albicioasa este cumva o problema?Tot la primul copil sunt si eu iar toate lucrurile acestea ma cam sperie multumesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara.. Obligatoriu trebuie să o șterg și între labii pentru că se murdărește și de diaree acolo când face..Nu am cum sa o Las asa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles ca trebuie sa curatati urmele de scaun, dar gentil, si fara a insista sa curatati smegma. despre asta este vorba. chiar daca veti incerca sa luati la spalat aceea smegma, veti vedea ca nu prea se ia. are un rol acolo, si cred ca pe la vreo 4 luni deja dispare. inteleg ca unora le este greu sa citeasca, sau citesc pe sarite, dar chiar se spune in articol ca se indeparteaza urmele de scaun. daca este cazul, si dintre labii, dar fara a insista pe curate rea smegmei. aceasta este prezenta doar in primele luni de viata, tocmai pt a proteja zona de eventualele bacterii care ar migra datorita scaunelor, functioneaza pe principiul sapunului. cand ne spalam si pe maini cu sapun, acesta curate datorita grasimii care prcaic prinde bacteriile de pe piele, si apoi le inlaturam cu apa. smegma aceea asta e, un fel de grasime, un fel de bariera. dispare de la sine pe la 4-6 luni, si nu trebuie insistat in curatarea ei. desigur ca daca ajunge scaun intre labii, o curatati gentil si acolo, dar fara a insista. acum cred ca toata lumea este lamurita. mnu de alta, dar unii pairnti au oroare de acea substanta, si incearca cu tot dinadinsul sa inlature smegma in sine, desi vad bine ca nu prea se ia. si ajung sa le faca rau bebeilor, acestia ajungand apoi nsa faca infectii urinare, pt ca le inlatura acea substanta bariera, iar bacteriile din urma scaunului ajung catre intrarea in vagin.

      Ștergere
  8. Mie mi-a zis pediatra ca trebuie sa o curat. am insistat putin, am vazut ca nu o pot curata si am lasat-o asa. Are 4 luni si deja ii dispare, nu mare are asa multa. Ce ma ingrijireaza e ca am vazut pielicica de continuarea orificiului vaginal,dinspre fundulet, are o gaurica. Se rupe... nu stiu încotro sa ma indrept...spre pediatru sau spre ginecolog...

    RăspundețiȘtergere
  9. Am si eu o fetiță de 3 saptamani si eram îngrijorată cum sa.i scot acea secrete dintre labii ...acum m-am liniștit si nu o sa umblau acolo...va multumesc pentru sfaturi...

    RăspundețiȘtergere

Feel free to comment