marți, 8 octombrie 2013

In vacanta cu bebe de 1 anisor, pe alte meleaguri

Ei, iata ca este timpul sa povestesc experienta de calatorie si vacanta in 3, impreuna cu fetita noastra in varsta de 1 an si aproape 4 luni, la momentul respectiv.


Organizare
Destinatia de vacanta a fost Thassos, pt ca este o insula relativ apropiata, unde serviciile si valoarea cazarii fac concurenta cu destinatiile estivale de la noi din tara. A contat foarte mult pt mine ca micuta sa aiba o prima experienta placuta cu marea, plaja sa fie cu nisip fin, intrarea in apa sa fie foarte lina, sa se bucure si ea de balaceala, apa sa fie curata, iar vremea sa nu fie foarte calduroasa, pt acest motiv alegand luna septembrie.

Desigur, a fost nevoie de o organizare riguroasa. Am facut o lista din timp cu tot ce trebuia neaparat sa avem la noi pentru copil, de la carucior, scaunelul de masa, trusa de prim ajuotr, hainite adecvate si pt vreme buna si pt mai racoroasa, ustensilele ei de papa, jucarii si carticele, rontaieli bio (desigur), cosmeticele ei (crema de plaja, samponelul bio, crema de corp, creme pt fundulet), si cate altele am considerat necesare.

In ce priveste trusa de prim ajutor, aceasta a continut: unidoze apa de mare Marimer si pompita pt nasuc curgator  din aceea care se foloseste cu gura(am avut nevoie de ele cand a facut temperatura si i-a curs nasul), plasturi cu rivanol, normali si rezistenti la apa (asta pt ca mica exploratoare a pornit in picioare de ceva vreme, insa tot mai ia cazaturi), alcool alb (se comanda numai la farmaciile cu laborator), comprese sterile, pulberi electroliti (pt cazuri de diaree), crema pentru intepaturi de insecte (dat fiind ca in Thassos se cresc albine in anumite regiuni, desi ma interesasem in prealabil ca zona in care stateam sa nu se incadreze in acest neajuns pt un bebe mic- prin urmare nu am avut nevoie de ea), bratara de pus la carucior pt tantari (n-am vazut picior de tantar), termometru. Cam atat, am zis sa nu fiu prapastioasa, mai ales ca micuta nu a avut probleme de sanatate pana atunci, decat o mica febra, o singura data. 

Mancarica am decis ca ii vom da majoritar borcanele bio. Am ales cateva de la Organix pt drum, pt ca sunt destul de bune si neincalzite (si unde era sa le incalzesc in masina?) iar restul de la BabyLove. Unul singur a fost de la Hipp, pt ca mi se pare mie ca au ceva agent de ingrosare, ca doar am mancat si eu din toate, odata cu micuta. Marca BabyLove este marca a magazinului DM, complet bio si f accesibile ca pret, in jur de 7 lei un borcanel. Inafara de borcanele am mai luat gustarele pt micuta: biscuiti cu unt pt ca se farama si sunt deliciosi si fara prostii in compozitie, prajituri de orez expandat si pufuleti nesarati de la Organix. Nu am uitat bineninteles mixerul (am prins o perioada de eruptie a maselutelor), iar pt mic dejun, am lat niste recipiente de sticla umplute de mine acasa cu cerealele care-i plac si care se prepara usor: quinoa, fulgi de ovaz, fulgi de hrisca, 4 cereale de la Organix. Acestea se pot amesteca cu fructe pasate sau cu miere, si sunt delicioase si f hranitoare. Am dorit sa evitam sa ii luam ceva de mancare de la restaurante, chiar daca mancarea a fost mereu fresh, pt a nu avea surprize neplacute, cum ar fi enterocolitele, de care am auzit. Lapticul la purtator :)

Eu ocupandu-ma de logistica, am setat si GPS-ul catre Thassos, cu puncte pe traseu. Cand ne apropiam destul de urmatorul punct (adica localitate), il stergeam din traseu iar GPS-ul recalcula, astfel alegand mereu drumurile de centura ale oraselor, acolo unde  existau. Altfel, am fi vizitat centrul fiecarei localitati :) Traseul a fost: Bucuresti - Ruse - Byala - Veliko Tarnovo - Gurkovo - Stara Zagora - Opan - Sredets - Svilengrad (nu se ajunge in Svilengrad!) - Grecia - Orestiada - Soufli - Autostrada spre Alexandroupolis (nu se intra nici in acest oras, se trece tangential) - iesire autostrada Zarkadia/Chrisoupoli - Keramoti (ferryboat) - Thassos.

Am pornit la drum la 6 dimineata, asta dupa ce ne-am trezit la 5 si, o ora, am carat tot carabalacul de bagaje in masina, in timp ce puiul inca dormea. Asa, sa nu uit de bagajul de mana (adica luat in masina cu cateva schimburi pt micuta, apa, lingurite, borcanele Organix, jucarele, scutece (cate am considerat), servetele umede de la BabyLove. Am ajuns in Thassos, cazati fiind, la ora 23:00. Da. 17 ore! Cu vreo 3 opriri lungi pentru a hrani micuta si a o plimba, si pt a o alapta cand devenea irascibila. 11 ore le-a dormit sigur, ca doar ii place atat de mult cu brrruuuum-bruuum, cum zice ea :)! Irascibila a fost pe finalul drumului, cand ajunsesem ca trecem cu ferry-ul la Keramoti. Cand am ajuns in Thassos, dupa debarcare, a adormit la mine in brate si s-a trezit putin pt titi cand am pus-o in pat, apoi a dormit pana a doua zi.

Prima intalnire cu marea
Desi initial ii cumparasem si scutece de innot, am renuntat la ele si am lasat-o in pasarica goala, ca pe bebelusi. temperatura de 30 de grade ne-a permis asta. A fost incantata de nisip, si alerga fericita de colo-colo, cand spre valurile mici care udau nisipul, cand spre chaise-longue-uri. Ne-a luat de manuta pe rand si a intrat in apa. la inceput lovea apa cu cate un piciorus, chicotind galagios. Apoi pur si simplua intrat in forta. Apa era foarte calda. A intrat cu apa pana la umeri, si ar fi vrut si mai departe. M-am gandit o clipa ca poate stie sa innoate de este atat de neinfricata, insa m-am abtinut cu greu. In schimb am cumparat un fel de colacel-masinuta, cu volan si claxon, cu baza de material prin care intrau picioarele copilului. A fost mai mult decat incantata. Lua masinuta de-o aripa si o tara dupa ea spre apa, ca sa ne faca s-o mai plimbam o tura. Nu ar mai fi iesit din apa. La plaja stateam de pe la 9 pana pe la 13:00, dupa ce luam micul dejun. Apoi reveneam in camera, unde ii dadeam pranzul si apoi laptic si somnicul de frumusete. Desi credeam ca oboseala o va dobori pt mai multe ore de somn la pranz, n-a dormit mai mult de maxim o ora si jumatate. Noaptea, dupa ce adormea in patul nostru, o puneam usurel in patutul ei, pus la dispozitie la cerere, si dormea pana dimineata. 
Cat stateam la plaja a avut permanent palariuta de soare pe cap, si inainte de a merge la plaja o dadeam cu crema de plaja pt bebelusi, de la Uriage, din aceea minerala, foarte densa, de culoarea argilei (pe care o recomand)


Cat de obositor a fost?
plimbarica de seara cu dl PU (adica peste :) 
Nu am sa mint sa spun ca nu este obositor sa mergi in vacanta cu un copil mic, care a inceput sa mearga nu de mult. Majoritatea timpului , cate unul din noi, ori eu, ori tatal, eram cu ea de mana si ne plimam printre chaise-longue-uri, pe podetele de lemn care o atrageau o nebunie, sau supraveghind-o cand se cocota pe toate chaise-longurile in picioare ca o suita :))). De intrat in apa intram bineinteles pe rand, tot cu ea. Ori intram eu cu ea in apa si sotul isi bea cafeaua linistit sau citea stirile, ori o plimba el pe nisip si eu ma balaceam in voie, si viceversa.
Sprint pe nisip
















In ce priveste mancatul la restaurant, acelasi lucru. O singura data am reusit sa mancam impreuna la masa. In rest, dat fiind ca micutei ii ieseau niste maselute, era foarte maraita, mai ales seara. In timp ce unul dintre noi manca, celalat o plimba pe faleza in port si apoi invers. 
datul in leagan alina durerea de maselute, si ne permitea sa mancam, pe rand, in oras :)

Inafara de cele de mai sus, rutina obisnuita, care iti ocupa practic orice minutel. Dupa ce adormea insa, seara, ne relaxam pe balcon, cu o vedere extraordinara catre toata marea, si catre luna deosebit de luminoasa si mare, cand stateam si ascultam valurile marii si priveam multitudinea de luminite multicolore ce se vedau dinspre Panagia. 
Si ca sa fie experienta completa, micuta noastra, intr-o noapte a facut si febra. De la mancare nu putea fi, de la soare nu, de la masele (nu cred, era 38). Am dat fuga cu masina la spital in miezul noptii, singurul spital fiiind in Prinos. Acolo, o doamna doctor tanara si amabila, dupa ce am discutat si am eliminat cauzele posibile, a ajuns la concluzia ca a luat un virus din apa, ca de obicei asa li se intampla copiilor f mici la primul contact cu marea, mai ales daca beau apa din mare (ceea ce micuta nazdravana facuse voit). Deoarece farmaciile se deschideau tocmai la ora 9 dimineata, am primit prima doza de medicament cu Paracetamol in seringa, fara nici un cost. Am continuat tratamentul din 6 in 6 ore de 4 ori. Febra ii disparuse oricum de la prima administrare.

Repetam experienta? 
Nu cred ca as putea sa ma relaxez in vacanta fara copil. As sta numai stresata nestiind exact ce face, mai ales ca 99,99% numai noi, eu si sotul, am ingrijit-o. Apoi, cu toate ca este solicitant si provocator, sunt niste momente de aur, atunci cand vezi zambetul copilului tau fericit, sau cand face vreo traznaie draguta, chiar si cand are toane si pune cate o mutrita de iti vine s-o mananci! De cand ne-am intors, cand ma uit pe fotografii, si vad momentele acelea perfecte surpirnse de aparat, cu ea alergand spre mare cu galetusa si lopetica, cu taticul ei cand o ridica suuuus, spre cer (foarte palpitant pt ea, banuiesc), si imi amintesc chiar si sentimentul acela de oboseala cand aveam putin timp numai pentru noi seara, pe terasa balconului unde eram cazati, iar ea dormea asa de frumos in patut, incat cu greu ma abtineam sa nu ma duc la ea s-o pup, iar si iar, stiu ca toata oboseala  a meritat. Poate nu-si va aminti experineta primei ei intalniri cu marea, insa noi vom fi acolo sa-i povestim toate peripetiile ei de mica exploratoare! Iar fotografiile sigur ne vor incanta pe toti, peste ani! :)







2 comentarii:

  1. Wow deci..ti-am citit pe nerasuflate FIECARE postare de pe blog.Si doar atat vreau sa spun : multumesc! Multumesc ca mi-ai deschis ochii!
    Am doar 21 de ani,nu am de gand sa fac vreun copil de pe acum,desi am o relatie stabila de aproape 5 ani,stau impreuna de 3 ani cu iubitul..Dar,am asa o placere cand vad copiii,am rabdare cu ei (cate dintre prietenele mele nu si-au lasat copii pe la mine cate 3-4 ore,seara ca sa mai iasa si ele cu sotii :)) ).Si,normal ca la un moment dat am sa vreau si eu (desi mi-e frica de nastere de mor..si de ace..si de doctor in general).Am dat de blog-ul tau cand ti-am citit un comentariu destul de acid despre luatul bunicilor in vacanta (la un alt blog) :))) i mi-ai starnit interesul.Si uite asa ii multumesc lui Dumnezeu ca am dat de tine pe aici si mi-ai deschis ochii cu multe.Printre care si cu vaccinurile.Si faza marfa a fost,ca discutatnd cu al meu asa dspre ele,ma trezesc eu brusc sa zic "eu nu o sa fac niciodata vaccin copilului!!!".La care raspunsul bomba vine de la el : "Pai nici eu nu vreau,de fapt,cand s-ar fi intamplat asta,vroiam sa te mint cumva ca i-am facut vaccin,dar sa nu ii fac" hahaha :)) Deci mie imi era frica ca el nu va fi de acord,iar lui ii era frica ca eu nu voi fi de acord :))
    Da,deci! Ar fi frumos daca ai posta mai des,spui niste lucruri extraordinare si adevarate,pe care,un om normal la cap si care incearca sa gandeasca singur si cauta o confirmare in alte parti,le va considera corecte.Mai am de cautat confirmarea ca este ABSOLUT NORMAL faptul ca la nunta nu vei vrea sa ai sarmale in meniu si ca nu vrei sa chemi toate rudele si cunsotintele din partea sotului pe care nu le cunosti,doar pentru ca parintii lui au fost la nuntile copiilor lor,sau ale lor. GIIIZZZ! Aici am de lucru..si cu "socrii" si cu el.E pe sistemul "ca asa se face".Nici nu zici ca are 25 de ani.Whatever :))))
    Te pup si iti doresc numai bine si tie,si micutei tale si sotului.Aveti o familie frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Super descrierea. Noi vrem sa facem la fel anul acesta cu ppitica de 1 an, fix sau fara, in fct de ce vom gasi ca date disponibile.
    Vroiam sa intreb unde v-ati cazat si cum a fost. Noi ne gandeam sa cautam ceva cu piscina si loc de joaca pentru a ocupa timpul pe care nu il vom petrece la plaja.

    RăspundețiȘtergere

Feel free to comment